Hoppa till huvudinnehåll

Erasmusprojekt Hagalidskolan

Publicerad:

På Hagalidskolan arbetar NO-läraren Elin Sjöstrand. Hon samordnar ett Erasmusprojekt där hela skolan engagerar sig på olika sätt. Under vecka 12 och vecka 14 tar Hagalidskolan emot besökare från Spanien, Polen, Tjeckien, Grekland och Portugal för att arbeta med hållbarhet och återvinning.

Erasmusprojekt ger lärare och elever möjlighet att samarbeta med människor i andra länder. Elin Sjöstrand har tagit över projektet efter en tidigare kollega och alla medarbetare på skolan hjälper till.

I personalrummet står lådor med tidningspapper, mjölkkartonger, flaskor och glasburkar. Allt som går att återvinna är intressant inför första projektet som drar i gång den 21 mars.

I svensk skola känner vi igen naturorienterande ämnen som teoretiska men i projektets första del arbetar eleverna konkret och kreativt, bland annat med skapande och konst av återvunnet material och med trädplantering.

Nästa del handlar om en hållbar framtid och då ska eleverna använda statistik i vardagen. Varje land har en egen väderstation som samlar in data. Utifrån statistiken får eleverna sedan analysera och diskutera klimatförändringarna. Eleverna kommer också att få återvinna plast.

Planering och logistik

Sverige, Spanien, Polen, Grekland och Portugal deltar och varje land planerar för olika temaområden inom det gemensamma projektet.

Eleverna kommer att få arbeta med populationspyramider i Spanien, statistik om förnybar energi i Polen, statistik om sociala medier och riskerna med dessa i Grekland, klimatförändringar i Portugal samt miljövänliga tranportmetoder i Tjeckien.

Varje land ansvarar för att planera aktiviteter, resa och boende för sina besökare så det krävs noggrann planering av tid, aktiviteter och logistik.

Engagemang

Att delta i ett Erasmusprojekt innebär att vara aktiv och engagerad i viktiga frågor. Dagarna är fullspäckade med aktiviteter för våra första besökare. De ska besöka Reningsverket, SYSAV som hanterar avfall, Vattenhallen i Lund och Vikingatider i Löddeköpinge.

Även om det här projektet inriktar sig på skolans No-ämnen så ges eleverna perfekta möjligheter att öva på viktiga förmågor även i andra ämnen, som engelska:

  • Tilltro att använda engelskan i olika situationer och för olika syften
  • Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang
  • Reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser där engelska används

Hagalidskolans elever åker till Spanien och Tjeckien i maj, till Polen i höst, och slutligen till Portugal och Grekland, våren 2023.

Det efterlängtade samarbetet har skjutits fram på grund av pandemin men Elin Sjöstrand konstaterar att det snart är dags. Hon ser fram emot ett spännande samarbete som kommer att främja både deltagande elever, lärare och skolor.

Kategorier

  • Okategoriserade

Etiketter

  • Erasmusprojket
  • Hagalidskolans